6 februari 2024

Het ITAA heeft een opleidingsprogramma opgesteld voor de economische beroepen inzake de juridische kennis voor gerechtsdeskundigen overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit van 30 maart 2018. Het programma is goedgekeurd door de FOD Justitie, en, indien u de evaluatietest met succes  afrondt, zal u het getuigschrift behalen dat vereist is om de inschrijving in het nationaal register van gerechtsdeskundigen aan te vragen. 

Opleidingsprogramma van 36 uur

Het Koninklijk Besluit voorziet in een opleidingsprogramma van 36 uur, met 6 modules :

 1. Rechterlijke organisatie, algemene principes van burgerlijk procesrecht, algemene principes van het bewijsrecht en de bewijsmiddelen in burgerlijke zaken (6 uren);
 2. Algemene principes van strafprocesrecht, algemene principes van bewijsrecht in strafzaken en vooronderzoek in strafzaken (6 uren);
 3. Minnelijk en gerechtelijk deskundigenonderzoek, arbitrage en bemiddeling. Het nationaal register voor gerechtsdeskundigen (4 uren);
 4. Aanstelling van de deskundige, verloop van het onderzoek en het verslag in burgerlijke zaken, tussenkomst van de rechter, erelonen en kosten in burgerlijke zaken (10 uren);
 5. Aanstelling van de gerechtsdeskundige, verloop van het onderzoek en verslag in strafzaken, wettelijke vergoeding en tarifering van prestaties in strafzaken (6 uren);
 6. Aansprakelijkheid, verzekering en deontologie van de gerechtsdeskundige (4 uren).

De volgende opleidingen van module 4 zullen alleen ter plaatse georganiseerd worden: “Praktijk van deskundig onderzoek in burgerlijke zaken: wettelijke kader, opdracht, stappen van het dossier”, “Praktijk van deskundig onderzoek in burgerlijke zaken: opstellen van het verslag, ereloon en praktische voorbeelden” en “Praktische oefeningen en correctie van deskundigenverslagen” !

De andere modules zijn in de vorm van webinars beschikbaar die op elk moment tijdens de geplande periode kunnen worden bekeken en de mogelijkheid bieden om vragen aan de spreker te stellen. Deelnemers krijgen ook de mogelijkheid om deel te nemen aan online vraag- en antwoordsessies.

Voor het gedetailleerde opleidingsprogramma dat door het ITAA wordt aangeboden klik hier

Voor een goed begrip van de onderwerpen die in de verschillende opleidingen aan bod komen, is het sterk aanbevolen de webinars in volgorde van nummering [1 tot 20] te bekijken.  Het is mogelijk een webinar te onderbreken en op een later tijdstip verder te kijken. Het is ook mogelijk om het verschillende keren te bekijken. Het gebruik is strikt persoonlijk.

Personen die het bewijs leveren van hun juridische kennis door middel van het bezit van een diploma waarvan kan worden aangetoond dat de inhoud gelijkwaardig is of door middel van een bewijs van het hebben gevolgd van een gelijkwaardige opleiding, kunnen voor bepaalde onderwerpen vrijstelling krijgen.  Zij moeten echter voor alle vakken de evaluatietest afleggen.  Betrokkenen kunnen meer informatie krijgen door contact op te nemen me education@itaa.be.

Elke deelnemer ontvangt via elektronische links de relevante uittreksels uit de verschillende Codes, de PowerPointpresentaties van de verschillende opleidingen en de praktische oefeningen.  Bij registratie ontvangt elke deelnemer per post een exemplaar van het boek "Gerechtsdeskundigen – Handboek juridische opleiding”, 3de editie, die Keure, 2023, 360 blz.).

Als je niet de hele opleiding wilt volgen, maar slechts één of meer modules, neem dan contact met ons op via het volgende adres: education@itaa.be

Praktisch

 • Beschikbaarheid van de opleiding

  vanaf 01.02.2024 tot 20.11.2024 

 • Uiterste inschrijvingsdatum  

  01.05.2024 

 • Sessie alleen ter plaatse :  

   31.05.2024

   11:00 tot 13:00 en 14:00 tot 18:00 (lunch wordt voorzien op het Instituut) 

 • Vraag- en antwoordsessies (2 momenten via teams)

  De specifieke datum zal op een later tijdstip worden meegedeeld.

 • Plaats en datum van de evaluatietest

  De evaluatietest vindt alleen plaats in de lokalen van het ITAA/IBR (6de verdieping), E. Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel:

  • Of 10.06.2024, van 9:00 tot 12:00 voor de evaluatietest,

   en 24.06.2024, van 9:00 tot 12:00 voor de herkansing,

   In dit geval worden de aanwezigheden nagekeken op 06.06.2024. U hebt tot 05.06.2024 om de webinars te bekijken.

  • Of 25.11.2024, van 9:00 tot 12:00, voor de evaluatietest

   en 09.12.2024, van 9:00 tot 12:00, voor de herkansing

   De aanwezigheden worden nagekeken op 21.11.2024. U hebt tot 20.11.2024 om de webinars  te bekijken.  

 • Permanente vorming

  Aangezien de webinars op uitgestelde basis beschikbaar zijn, zullen de uren permanente vorming die overeenkomen met een vormingsactiviteit van categorie A of categorie B pas na het afsluiten van de webinars (20 november 2024) worden opgeladen op het platform permanente vorming, zelfs als u het webinar vóór die datum hebt bekeken.

 • Prijs

  1600 EUR 

 • Subsidies

De subsidie is gekoppeld aan het volgen van de opleiding.

Vlaams Gewest - Kmo-portefeuille - ITAA-registratienummer: DV.O241925

Vraag kmop aan ten laatste 14 dagen na de dag waarop u zich inschreef

Thema : Beroepsspecifieke competenties

 • Algemene voorwaarden

  De voorwaarden met betrekking tot de deelname aan de seminars, de betaling, de annulering, het vormingsattest, enz. vindt u in de algemene voorwaarden.

 • Inschrijving

ITAA-leden: ga naar ITAA-portaal, blok opleidingen en klik bovenaan de lijst met opleidingen open om uw keuze te maken

IBR-leden: inschrijven via deze link.

Gerelateerd

ESG vormingsprogramma 2024

Liberform: Verbeter je professionele vaardigheden met aantrekkelijke opleidingspremies

Het European Expertise and Expert Institute (EEEI)

Fernand Maillard, bedrijfsrevisor