2 mei 2024

In 2014 nam de Europese Unie beperkende maatregelen tegen Rusland als reactie op de illegale annexatie van de Krim. Sinds de invasie van Rusland in Oekraïne (en de illegale annexatie van vier Oekraïense regio’s) in 2022 heeft de EU de sanctiemaatregelen systematisch uitgebreid met opeenvolgende “sanctiepakketten”. Op 23 februari 2024 volgde het 13de sanctiepakket tegen Rusland.

Deze sancties hebben ook gevolgen voor bedrijfsrevisoren. Zij mogen immers geen diensten verlenen aan gesanctioneerde (rechts)personen of hiermee verbonden partijen. 

Wat betekent dit concreet voor de kantoororganisatie? Wat zijn de implicaties op de uitvoering van de controleopdracht? En welke impact hebben de sancties op de financiële verslaggeving van cliënten die niet onder het dienstenverbod vallen? Lieven ACKE, bedrijfsrevisor en voorzitter van het ICCI, publiceerde daarover een interessante bijdrage in de jongste editie van Tax, Audit & Accountancy onder de titel “Internationale sancties en de gevolgen voor de commissaris” (p. 64-80). Sterk aanbevolen voor alle bedrijfsrevisoren!

Gerelateerd