13 mei 2025

De internationale organisaties IFAC, AICPA & CIMA zijn recent een samenwerking aangegaan om inzicht te krijgen in duurzaamheidsrapportering en assurancepraktijken op mondiaal niveau. Hun gezamenlijke studie, gepubliceerd op 12 mei 2025, bespreekt de toenemende trend van bedrijven die assurance zoeken over hun duurzaamheidsrapportage.

De belangrijkste bevindingen uit deze studie zijn:

  • Percentage Bedrijven: Het percentage bedrijven dat zich bezighoudt met duurzaamheidsrapportage bleef onveranderd op 98%.
  • Assurance over Duurzaamheidsinformatie: 73% van de bedrijven verkreeg assurance over ten minste een deel van hun duurzaamheidsinformatie in 2023, een stijging van 69% ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • Broeikasgasemissies: Broeikasgasemissies blijven de meest gecontroleerde categorie van duurzaamheidsinformatie.
  • Auditkantoren: Auditkantoren blijven de belangrijkste aanbieders van assurance (55%), hoewel hun marktaandeel met 3 % daalde sinds 2022. Dit komt deels door de consolidatie van rapporten in de Europese Unie, waar auditkantoren nu één enkel assurancerapport uitgeven in plaats van meerdere afzonderlijke rapporten.
  • Het beroep doen op auditkantoren: In markten zoals Singapore, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten wordt steeds vaker beroep gedaan op auditkantoren.
  • Voordelen van Auditors: Auditors hebben uitgebreide opleidingsvereisten, houden zich aan strikte onafhankelijkheidsregels en hebben een diepgaand en holistisch inzicht in de bedrijfsprocessen en risicoprofielen van organisaties.

Het rapport benadrukt dat bedrijven die voor het eerst assurance verkrijgen, zich meestal richten op broeikasgasgerelateerde informatie en beginnen met het inschakelen van andere dienstverleners die gespecialiseerd zijn in dat gebied.

Over het onderzoek

IFAC en AICPA & CIMA zijn een samenwerking aangegaan om inzicht te krijgen in duurzaamheidsrapportering en assurancepraktijken op mondiaal niveau door rapporten met informatie over milieu, maatschappij en governance (ESG) in 22 rechtsgebieden te verzamelen. Er zijn ongeveer 1400 bedrijven onderzocht: 100 uit elk van de zes grootste economieën en 50 bedrijven in de overige 16 rechtsgebieden. Het huidige rapport bevat gegevens uit de periode 2019-2023. De volledige methodologie is beschikbaar in het onderzoek.

AICPA & CIMA, samen de Association of International Certified Professional Accountants, bevorderen het wereldwijde accountants- en financieel beroep namens 597.000 AICPA- en CIMA-leden, kandidaten en geregistreerden in 188 landen en gebieden. 

Gerelateerd