11 oktober 2023

Fernand Maillard, bedrijfsrevisor

 

De banden tussen het IBR en het beroep van auditor en accountant in de Democratische Republiek Congo (RDC) bestaan al lang en zijn versterkt sinds de oprichting van de “Ordre National des Experts-comptables en RDC” (ONEC RDC).

In deze context organiseerden de provinciale directie van de ONEC Haut-Katanga en het IBR, onder leiding van Fernand Maillard, in mei 2023 samen een vormingsweek in Lubumbashi, gegeven door Jean-François Hubin en vooral gericht op de boekhouding van banken en verzekeringsmaatschappijen. Deze opleiding was een overweldigend succes, waaraan 35 ONEC accountants en rekeningencommissarissen deelnamen.

In oktober 2022 hadden we samen met 32 ONEC-accountants een vorming in Brussel georganiseerd. Dit jaar, tijdens de eerste week van oktober, verwelkomden we in Louvain-la-Neuve een groep van 55 accountants (en rekeningencommissarissen) van de ONEC RDC (onder leiding van Eric Kalambayi, verantwoordelijke voor de vorming van de provinciale directie van ONEC Haut-Katanga, met onder andere deelnemers: de heer André Foko (past president van het CPCC), Raphaël Mbyia Baseka, ondervoorzitter van de ONEC Haut-Katanga en nationale penningmeester van de ONEC alsook de heer Jean-Marie Tumba Kabalambi, nationale verslaggever van de ONEC. Deze intensieve vorming van een week was gericht op de consolidatie van rekeningen (boekhoudkundige aspecten) en de controle van geconsolideerde rekeningen, IFRS-normen voor de consolidatie van rekeningen en ESG-verslagen, IT-audit, het in kaart brengen van risico's in de mijnbouwsector, de ISQC1-norm en de kwaliteitscontroleur alsook de organisatie van kwaliteitscontrole. We moeten de toewijding van de deelnemers tijdens de ganse vorming loven, evenals de betrokkenheid van de IBR-lesgevers (Jean-François Hubin, Frédéric Lepoutre, Christophe Remon en Fernand Maillard), alsmede de efficiënte hulp van onze management assistant, Dominique Vanesse. De opleiding werd geopend door onze voorzitter Patrick Van Impe, en afgesloten door onze ondervoorzitter Eric Van Hoof, met een mooi optreden van Pie Tshibanda.

 

Gerelateerd

Bezoek van de IBR-delegatie aan de Ordre national des Experts-comptables (ONEC) in Kinshasa, januari 2023

Fernand Maillard, bedrijfsrevisor

Het IBR blijft zijn collega's in de Democratische Republiek Congo steunen

Fernand Maillard, bedrijfsrevisor

Persbericht: Belgische bedrijfsrevisoren ondersteunen jong Congolees accountantsberoep. IBR ondertekent conventie met recent opgerichte Congolese beroepsorde