23 december 2021

De Raad van vrijdag 17 december heeft zich uitgesproken over de volgende vragen: 

  • Moet een vennootschap, met een maatschappelijk doel waarin wordt verwezen naar het beroep van bedrijfsrevisor of naar revisorale activiteiten, verplicht worden ingeschreven in het openbaar register? 
  • En bijkomend: kan men erelonen factureren voor revisorale werkzaamheden via een vennootschap die niet is ingeschreven in het openbaar register?

Na grondige analyse van de wet van 7 december 2016, en in het bijzonder de artikelen 4, 11 en 85, 11, 1°, kwam de Raad tot het besluit dat elke vennootschap die in haar maatschappelijk doel verwijst naar het beroep van bedrijfsrevisor, naar revisorale opdrachten en/of naar opdrachten die voorbehouden zijn voor bedrijfsrevisoren, verplicht moet worden ingeschreven in het openbaar register. 

Bovendien preciseert de Raad dat wanneer erelonen, gefactureerd door een vennootschap, betrekking hebben op revisorale opdrachten, deze vennootschap moet ingeschreven zijn in het openbaar register.

Het vroegere standpunt van de Raad van het IBR, weergegeven in het Jaarverslag van 2007 onder rubriek 9.8.6, wordt opgeheven.

De confraters die hun persoonlijke vennootschap niet hebben ingeschreven in het register, zullen binnenkort gecontacteerd worden door de medewerkers van het Instituut teneinde deze situatie zo snel mogelijk te regulariseren.

Gerelateerd

Update privacybeleid IBR

Voormalig IBR-voorzitter André Hoste overleden

Algemene Vergadering van 26 april 2024: oproeping en agenda

Update : financiële documenten beschikbaar