23 oktober 2013

Overdracht en overname van KMO's: dit is het thema van de studiedag die het Instituut van de Bedrijfsrevisoren vandaag in Brussel organiseert, in aanwezigheid van de Minister van KMO's en Zelfstandigen en in samenwerking met UCM, UNIZO en VBO. Aan deze studiedag nemen 320 personen deel. Deze studiedag vindt plaats midden in de “week van de bedrijfsoverdracht” van de Vlaamse overheid.

De overdracht van ondernemingen, in het bijzonder van KMO's, is één van de grote uitdagingen voor de economische welvaart van de Europese Unie. In België, een KMO-land bij uitstek, zijn bijna 40 % van de ondernemers ouder dan 50 en slaat de overdracht op 30.000 ondernemingen per jaar. Hoewel één ondernemer op drie een overdracht overweegt binnen vijf jaar, lijken ondernemers zich onvoldoende bewust te zijn van deze problematiek. Deze verontrustende vaststelling blijkt uit een enquête van UNIZO en UCM gehouden bij 1.412 Belgische ondernemers.

“Elke potentiële overlater of overnemer zou de reflex moeten hebben om het advies in te winnen van een deskundige zoals een bedrijfsrevisor of een overdrachtsbemiddelaar”
, stelt Daniel KROES, Voorzitter van het IBR. Het bedrijfsleven pleit ook voor een grotere bewustmaking van de ondernemers voor deze problematiek en vraagt een vrijstelling van successierechten, alsook een aanzienlijke beperking van de administratieve procedures in geval van bedrijfsoverdracht.

Gerelateerd

Actualisering van de brochure “Hoe financier ik de groei van mijn KMO”

Enquête over de digitale transitie en de open banking

Enquête beschikbaar tot 5 september 2022

Je bent trots op je beroep als bedrijfsrevisor en je wil graag een officiële erkenning? Word laureaat/laureate van de arbeid! Deadline inschrijving verlengd tot 31/3/2022