7 maart 2024

Op 29 februari 2024 publiceerde De Tijd het artikel ‘Belgen op de beurs moeten zich reppen om duurzaamheidsdeadline te halen’. In dit artikel staan twee quotes van de voorzitter van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren, die door de journalist verkeerd werden geïnterpreteerd en weergegeven.

De uitspraak "Patrick Van Impe, voorzitter van het IBR vraagt dat revisoren de controle van de duurzaamheidsrapporten pragmatisch aanpakken", moet gelezen worden als: ‘"roept de wetgever op om in de omzetting van de CSRD-richtlijn een pragmatische aanpak te voorzien, gelet op de complexiteit van de materie".

De uitspraak "De wettelijke controle van een jaarrekening neemt zo’n 100 uur in beslag. Voor CSRD mag je daar nog 25 tot 30 uur bijtellen", moet gelezen worden als: "Bij een financiële audit die 100 uur duurt, moet je er gemiddeld voor de duurzaamheidsaudit zo’n 25 à 30 uur bijtellen". Het spreekt immers voor zich dat financiële audits niet steeds 100 uur duren.

Beide verduidelijkingen zijn noodzakelijk om de opdrachten van de bedrijfsrevisor correct voor te stellen en elk misverstand hierover uit te sluiten.

Intussen heeft De Tijd de online versie van dit artikel al aangepast.

Gerelateerd

Audit van duurzaamheidsverslaggeving: uitdagingen, valkuilen en opportuniteiten

Marc Daelman en Mieke Van Leeuwe, bedrijfsrevisoren

Audit van duurzaamheidsverslaggeving: uitdagingen, valkuilen en opportuniteiten

Marc Daelman en Mieke Van Leeuwe, bedrijfsrevisoren

Mededeling 2024/11: Erkenning voor het verstrekken van assurance over duurzaamheidsinformatie - vereisten voor de permanente vorming