De normen zijn bindend voor de bedrijfsrevisoren (art. 31, § 4, eerste lid wet 2016). De normen zijn materiële wetten in de zin van artikel 608 van het Gerechtelijk Wetboek (Cass. 24 mei 2007, J.L.M.B. 2008, 4, err. J.L.M.B. 2008, 129).
Artikel 31 van de wet van 7 december 2016 voorziet in een specifieke procedure voor de opstelling en goedkeuring van normen en aanbevelingen. Deze procedure is van toepassing op alle normen en aanbevelingen.
De Raad van het Instituut is bevoegd voor het opstellen van normen en aanbevelingen. Hij dient de inhoud van elke ontwerpnorm of -aanbeveling openbaar te maken (via openbare raadpleging) op zijn website. Elke belanghebbende kan dan zijn commentaar indienen binnen een vastgestelde termijn met ingang van de datum van publicatie van dit ontwerp op de website van het Instituut. Na afloop van de openbare raadpleging publiceert de Raad van het Instituut – behoudens andersluidend verzoek – deze commentaren op zijn website.
Een norm of aanbeveling krijgt slechts uitwerking na goedkeuring, door zowel de Hoge Raad voor de Economische Beroepen (HREB) als de Minister die bevoegd is voor Economie, van de definitieve tekst zoals aangenomen door de Raad van het Instituut naar aanleiding van de commentaren op de openbare raadpleging.
Update 28/06/2021: Beginselen van de normatieve techniek - handleiding voor het opstellen van een norm (met inbegrepen een schematische voorstelling van ontwerp tot norm)
Tabel: toepasselijke normen per opdracht
30 april 2025
De Hoge Raad voor de Economische Beroepen (HREB) heeft op 14 april 2025 het ontwerp van Specifieke beroepsnorm voor opdrachten van assurance van (geconsolideerde) duurzaamheidsinformatie door de wet toevertrouwd aan de bedrijfsrevisor goedgekeurd.
De HREB heeft deze ontwerpnorm voor goedkeuring overgemaakt aan de minister van Economie. Deze norm treedt pas in werking een maand na de datum van publicatie in het Belgisch Staatsblad van het bericht tot goedkeuring van de minister.
Deze norm past de bijkomende norm en de norm ondernemingsraad aan, waarvan een gecoördineerde versie (in ontwerp) hier te vinden is:
De Raad van het IBR heeft op 5 juli 2024 de ontwerpnorm ter goedkeuring voorgelegd aan de Hoge Raad voor de Economische Beroepen en de minister van Economie. De hoorzitting bij de HREB vond plaats op 21 augustus 2024 en de HREB vergaderde op 26 september 2024 om hierover te beraadslagen. De gevraagde herformuleringen vereisten met name de goedkeuring in België van de wet tot omzetting van de CSRD, wat in dit stadium niet het geval was. Bijgevolg konden ze niet worden overgemaakt tegen de volgende vergadering van de HREB (14 oktober 2024).
De wet van 2 december 2024 betreffende de openbaarmaking van duurzaamheidsinformatie door bepaalde vennootschappen en groepen en de assurance van duurzaamheidsinformatie en houdende diverse bepalingen werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 20 december 2024. Deze wet zet de Richtlijn (EU) 2022/2464 betreffende de publicatie van duurzaamheidsinformatie door ondernemingen (CSRD) om. Op 24 januari 2025 heeft de Raad van het IBR de ontwerpnorm, met inbegrip van de gevraagde herformuleringen, opnieuw ter goedkeuring voorgelegd aan de HREB en de minister van Economie. Een tweede hoorzitting werd door de Hoge Raad voor de Economische Beroepen gehouden op 17 maart 2025. Naar aanleiding van deze hoorzitting en van het verzoek tot herformulering door de Hoge Raad voor de Economische Beroepen heeft het Instituut de gewijzigde ontwerpnorm aangenomen op 28 maart 2025. Deze herformuleringen hebben een impact gehad op de bijkomende norm (herziene versie 2023) bij de in België van toepassing zijnde ISA’s en op de norm inzake de opdrachten van de bedrijfsrevisor bij de ondernemingsraad.
De openbare raadpleging vond plaats van 27 maart tot 27 april 2024.