8 september 2017

Cybersecurity is cruciaal voor de betrouwbaarheid van de gegevens en voor de productiviteit en groei van ondernemingen. Naast de grote ondernemingen zijn ook de kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) sinds enkele jaren het doelwit geworden van meerdere cyberaanvallen. In 2016 waren bedrijven het belangrijkste doelwit van ransomware, goed voor 31% van de cyberaanvallen. Ransomware begint altijd, via instructies die op Windows tot ieders beschikking staan, met een verspreiding in het interne netwerk, waarbij de software zoveel mogelijk computers tracht te besmetten.
 
Door het gebruik van nieuwe technologieën zou elk bedrijf een veiligheidsbeleid voor gegevens moeten uitwerken. Spijtig genoeg zijn kmo’s niet altijd voldoende gewapend tegen dit soort fraude, vaak door een gebrek aan middelen. Nochtans kunnen goede praktijken die niet veel hoeven te kosten het risico op een cyberaanval beperken.
 
Deze gids met goede informaticapraktijken heeft als doel kmo’s te sensibiliseren voor deze problematiek en hen eenvoudige tips en advies te geven om doeltreffende werkinstrumenten te ontwikkelen en hun informatiesystemen te beschermen.

Gerelateerd

Actualisering van de brochure “Hoe financier ik de groei van mijn KMO”

Enquête over de digitale transitie en de open banking

Enquête beschikbaar tot 5 september 2022

Persbericht: Unizo, UCM, ITAA en IBR pleiten voor een toegankelijkere en ruimere tax shelter voor alle kmo’s